De Europese beurzen zijn vrijdag in het rood gesloten. Beleggers kregen gemengde cijfers voorgeschoteld over de Amerikaanse arbeidsmarkt en een onverwachte daling van de industriële productie in Duitsland. Op het Damrak ging het noodlijdende installatiebedrijf Imtech opnieuw hard onderuit.
De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,9 procent lager op 496,61 punten. De MidKap daalde 1,6 procent tot 707,77 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 0,8 procent.
Volgens de Amerikaanse overheid is de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in juli minder sterk gegroeid dan in de voorgaande maand. Per saldo werden er vorige maand 215.000 banen gecreëerd in ’s werelds grootste economie, exclusief de landbouwsector, wat minder is dan economen gemiddeld hadden verwacht. Uit een nieuwe schatting bleek echter dat er in juni 231.000 arbeidsplaatsen bij kwamen. Dat waren er 8000 meer dan eerder gemeld.
Nationale-Nederlanden stijgt
Verzekeraar Nationale-Nederlanden was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1 procent. Shell stond op een kleine plus. Het olie- en gasconcern verkocht zijn belang van 75 procent in het Chinese bedrijf Tongyi Lubricants.
Sterkste daler bij de hoofdfondsen was het Egyptische kunstmestbedrijf OCI (min 6,1 procent), dat donderdag meldde het grootste deel van zijn activiteiten te fuseren met die van de Amerikaanse branchegenoot CF Industries. Het aandeel OCI won donderdag 3,6 procent.
Imtech implodeert
In de MidKap raakte Imtech ruim 40 procent van zijn beurswaarde kwijt. Het aandeel werd daarmee 71 cent waard. De faillissementsaanvraag van Imtech Duitsland bleef zorgen voor onzekerheid rond de geplaagde technisch dienstverlener. Imtech verloor donderdag al 40 procent na aankondiging van het faillissement van de Duitse tak.
In Londen kelderde UK Mail ruim 14 procent na een winstwaarschuwing van het Britse postbedrijf. In Brussel werden de teleurstellende resultaten van het Belgische postbedrijf Bpost afgestraft met een koersverlies van bijna 9 procent.
De euro was 1,0948 dollar waard, tegen 1,0905 dollar bij het slot in Europa op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 0,7 procent omlaag tot 44,32 dollar. Brent werd 1 procent goedkoper op 49,01 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl